Project Description
وکیل داوری
این روزها داوری توسط وکیل به روشی خاص برای حل و فصل اختلافات بین طرفین تبدیل شده است. از این رو داشتن وکیلی با دانش حقوقی کافی میتواند نقش تعیین کننده و مؤثری در حل و فصل اختلافات داشته باشد. داوری در واقع یک روش قانونی برای برطرف کردن اختلافات خارج از دادگاه است.
این روش یک جایگزین برای دعوای سنتی بوده که در آن طرفین به طور داوطلبانه یک داور را برای حل و فصل اختلافات خود انتخاب میکنند. برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد داوری وکیل، توصیه میکنیم در ادامه مقاله نیز همراه ما بمانید.
اهمیت داوری توسط وکیل
به طور معمول داور میتواند یک شخص حقیقی یا حقوقی باشد که توسط طرفین درگیر انتخاب میشود. در مورد داور انفرادی، انتخاب آنها در خود توافق نامه ذکر شده و حین انتخاب یک شخص حقوقی به عنوان داور، طرفین یک شرکت یا سازمان را برای رسیدگی به فرآیند داوری تعیین میکنند.
زمانی که داوری توسط وکیل انجام میشود، روند آن کاملا محرمانه بوده و اطلاعات حساس، محافظت میشوند. همچنین در چنین مواقعی طرفین کنترل بیشتری بر فرآیند داوری، از جمله انتخاب داور و قوانین رویهای دارند.
مزایای داوری توسط وکیل
داوری وکلا در دعاوی حقوقی و حل و فصل دعاوی افراد، دارای مزایای زیادی بوده اما ما در این بخش از مطلب تنها چند مورد از مهم ترین موارد را برای شما ذکر کردهایم تا با شناخت آنها، راحتتر تصمیم نهایی خود را برای انتخاب وکیل داور بگیرید.
- داشتن استقلال
یکی از مهم ترین مزایای کمک گرفتن از داوری وکیل این است که طرفین در انتخاب داور و قوانین و اصول حاکم بر دادرسی آزادی یا استقلال دارند. این یعنی افراد حق دارند هر وکیلی را که به عنوان داور خدمت میکند، انتخاب کنند.
- حل شدن سریع تر پرونده
از آن جایی که امروزه داوری به عنوان بهترین و مناسب ترین روش برای حل و فصل اختلافات در محاکم قضایی شناخته شده، خیلیها به دنبال یافتن وکیلی متخصص و خبره در این حوزه هستند. با کمک وکیل داور این امکان وجود دارد که مشکل موجود، سریعتر حل شود و طرفین با هم به توافق برسند.
- راهنمایی بهتر
زمانی که داوری توسط وکیل صورت میگیرد، اکثر وکلا سعی میکنند موکلین خود را بر اساس شرایطی که دارند، به بهترین شکل ممکن راهنمایی نمایند. در چنین مواقعی امکان صلح و حل اختلافات افزایش مییابد و موکلین نیز بر اساس مشاوره وکیل، تصمیمات آگاهانهتری میگیرند.
انواع داوری توسط وکیل
به طور کلی داوری وکیل را می توان به دو دسته اصلی، داوری داوطلبانه و داوری اجباری طبقه بندی کرد. داوری داوطلبانه زمانی اتفاق میافتد که طرفین درگیر، توافق کنند که اختلاف خود را برای حل و فصل به داور ارائه نمایند. این مورد از انواع داوری دارای عناصر اساسی همچون شناسایی داور در توافقنامه و تعیین موضوعاتی که باید از طریق داوری حل شود، است.
داوری اجباری هم به شرایطی گفته میشود که دادگاه با در نظر گرفتن آن به نفع طرفین درگیر، اختلاف را به داوری ارجاع میدهد. در داوری اجباری طرفین نقشی در انتخاب داور ندارند و تصمیم خود دادگاه است.
نکات مهم در انتخاب وکیل برای داوری
دقت داشته باشید که هیچ کس نمیتواند به اندازه یک وکیل برای حل و فصل اختلافات به عنوان داور مناسب باشد. برای انتخاب وکیل به عنوان داور، اصلا محدودیتی وجود ندارد و همان طور که در قبل هم گفته شد، طرفین اختلاف میتوانند هر کسی را که مایلند به عنوان داور خود انتخاب کنند. البته بهتر است هنگام انتخاب وکیل داوری، به برخی نکات مهم توجه داشته باشید.
هنگامی که با اختلافی مواجه میشوید که نیاز به داوری دارد، بسیار مهم است که با یک وکیل واجد شرایط که در پروندههای داوری تخصص دارد مشورت کنید. یک وکیل ماهر میتواند شما را در کل فرآیند داوری راهنمایی کند و از حقوق شما محافظت نماید. از این جهت سعی کنید شخصی کار بلد را انتخاب کنید.
به خوبی تحقیقات لازم را در مورد سابقه کاری و حرفه وکیل مورد نظرتان انجام دهید. هر زمانی هم که به راهنمایی احتیاج داشتید، میتوانید با مشاورین سایت عصر وکیل در تماس باشید تا مشاورهای تخصصی دریافت نمایید و بهتر اقدامات لازم را انجام دهید.
توجه داشته باشید زمانی که یک وکیل بتواند به عنوان داور عمل کند، از طریق راههای مختلف میتواند وظایف خود را انجام دهد. گاهی اوقات طرفین دعوا وکیلی را برای داوری انتخاب میکنند که از نظر جغرافیایی با آنها فاصله دارد یا این که امکان ملاقات حضوری وجود ندارد.
در چنین مواقعی یک وکیل میتواند کار داوری خود را به صورت آنلاین انجام دهد. پس به هیچ عنوان نگران دور بودن از وکیل نباشید و با انجام پرس و جو، بهترین وکیل را انتخاب کنید.
اختلافات واجد شرایط برای داوری
دسته اول اختلافات واجد شرایط برای داوری، شامل قراردادها و معاملات انجام شده بین اتباع ایرانی و خارجی میشود. در این گونه قراردادها تا زمان بروز اختلاف، طرف ایرانی نمیتواند ملزم به قرارداد باشد.
به این معنی که حل اختلاف باید از طریق داوری با داوری که تابعیت طرف مقابل را دارد انجام شود. اما و اگر توافق پس از بروز اختلاف حاصل شود، این محدودیت اعمال نخواهد شد.
دسته دوم شامل اختلافات مربوط به اموال عمومی و دولتی است. این اختلافات را میتوان برای داوری به افراد خاصی از جمله وکلا ارجاع داد. اما شرط مهم این بوده که انتصاب مورد نظر به تصویب هیات وزیران و با اطلاع مجلس شورای اسلامی برسد. علاوه بر این، اختلافات مربوط به اتباع خارجی یا موضوعات حساس احتیاج به تصویب مجلس دارد.
دسته سوم هم مربوط به اختلافات بنیان خانواده میشود. این اختلافات واجد شرایط داوری نیستند. همچنین اختلافاتی مانند طلاق، پدری، نکاح و فسخ از طریق داوری قابل حل نخواهند بود. به همین خاطر ورشکستگی و جرایم در حیطه داوری نیست.
صلاحیت طرفین برای داوری
برای واجد شرایط بودن داوری، شرایط خاصی وجود دارد که نباید نسبت به آنها بیتفاوت باشید. مثلا هر دو طرف باید با داوری به عنوان روش جایگزین حل اختلاف موافقت کنند. اختلاف باید در محدوده شرط داوری توافق شده باشد. دعوا باید مشروع باشد و ناقض هیچ قانونی نباشد.
همچنین اشخاصی مانند وارث یکی از طرفین، افراد زیر 25 سال، اشخاصی که قبلاً با یکی از طرفین یا افراد مرتبط با آنها در دادرسی کیفری مشارکت داشتهاند، افرادی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم در منازعه منفعت دارند، افرادی که به عنوان قیم، وکیل یا نماینده یکی از طرفین عمل میکنند و افرادی که نسبت فامیلی نزدیک به یکی از طرفین تا درجه دو دارند، نمیتوانند داوری کنند مگر این که طرفین به نحو دیگری توافق نمایند.